Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.
Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
З початку року і станом на 15 серпня в Україні 48 людей отруїлися дикорослими грибами. Одна людина померла, інформують в обласному управлінні Держпродспоживлсужби.
У області з початку року отруїлися 4 особи.
Якщо ви бачите перші ознаки грибного отруєння такі як - блювота, пронос, спрага, судоми, посиніння губ і нігтів, руки і ноги стають прохолодними - терміново викликайте лікаря! До прибуття лікаря хворому слід промити шлунок, дати сольове проносне, при необхідності - серцеві засоби.
Основні причини отруєнь грибами:
- Вживання отруйних грибів;
- Неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- Вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників)
Симптоми отруєння грибами:
- Нудота, блювота, біль у животі;
- Посилене потовиділення;
- Зниження артеріального тиску;
- Судоми;
- Мимовільне сечовиділення, проноси;
- Розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль і напади блювоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Заходи безпеки під час збирання та купівлі грибів:
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
- Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомі, щоб ви точно знали що вони їстівні.
- Краще не збирайте грибів зовсім:
- поблизу транспортних магістралей,
- на промислових пустирях,
- колишніх сміттєвих полігонах,
- в зонах хімічного та радіаційного зараження;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення, оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, в'ялі, червиві або покриті слизом;
- ніколи не збирайте пластинчасті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- "Шампіньйони", в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.
- Не пробуйте сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена землею - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отруєння.
- Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння
- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
- "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
- "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний".
- "Усі гриби в молодому віці їстівні".
- "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
- "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.
- "Лук або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
- "Яд зникає після кип'ятіння грибів протягом декількох годин".
- "Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
Перша допомога при отруєнні грибами:
- Викличте "Швидку медичну допомогу".
- Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки;
- натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту;
- прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими
- після надання першої допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
- з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, прийміть профілактичні заходи.
Будьте в курсі подій разом з нами: 4733