У області починають збирати гриби. Ознаки та перша допомога при отруєнні грибами.

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.

Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

З початку року і станом на 15 серпня в Україні 48 людей отруїлися дикорослими грибами. Одна людина померла, інформують в обласному управлінні Держпродспоживлсужби.

У області з початку року отруїлися 4 особи.

Якщо ви бачите перші ознаки грибного отруєння такі як - блювота, пронос, спрага, судоми, посиніння губ і нігтів, руки і ноги стають прохолодними - терміново викликайте лікаря! До прибуття лікаря хворому слід промити шлунок, дати сольове проносне, при необхідності - серцеві засоби.

Основні причини отруєнь грибами:

  • Вживання отруйних грибів;
  • Неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • Вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників)

Симптоми отруєння грибами:

  • Нудота, блювота, біль у животі;
  • Посилене потовиділення;
  • Зниження артеріального тиску;
  • Судоми;
  • Мимовільне сечовиділення, проноси;
  • Розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль і напади блювоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Заходи безпеки під час збирання та купівлі грибів:

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомі, щоб ви точно знали що вони їстівні.
  • Краще не збирайте грибів зовсім:
  • поблизу транспортних магістралей,
  • на промислових пустирях,
  • колишніх сміттєвих полігонах,
  • в зонах хімічного та радіаційного зараження;
  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення, оточене оболонкою;
  • з ушкодженою ніжкою, в'ялі, червиві або покриті слизом;
  • ніколи не збирайте пластинчасті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  • "Шампіньйони", в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не пробуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена землею - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

  • "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
  • "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний".
  • "Усі гриби в молодому віці їстівні".
  • "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
  • "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.
  • "Лук або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
  • "Яд зникає після кип'ятіння грибів протягом декількох годин".
  • "Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

Перша допомога при отруєнні грибами:

  • Викличте "Швидку медичну допомогу".
  • Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки;
  • натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту;
  • прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими
  • після надання першої допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  • з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, прийміть профілактичні заходи.

Будьте в курсі подій разом з нами: 4733

Новини компаній
17:00, 7 листопада